Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα εμφυτεύματα

Τι είναι το εμφύτευμα δοντιού; 

Ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι μια μικρή βίδα τιτανίου που αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού σας. Τοποθετείται απαλά και με ακρίβεια στο οστό της γνάθου σας από έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο.

Το εμφύτευμα είναι μια βίδα τιτανίου που τοποθετείται στο οστό της γνάθου σας. Όντας από τιτάνιο, τα εμφυτεύματα είναι βιοσυμβατά. Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται συνήθως 10 έως 16 εβδομάδες για να επουλωθούν. Αυτός ο χρόνος απαιτείται έτσι ώστε να επιτευχθεί κάτι που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Μόλις το εμφύτευμα οστεο-ενσωματωθεί, μπορεί να τοποθετηθεί μια στεφανή  ή μια γέφυρα παραδείγματος χάριν μετρία δόντια πάνω από δύο εμφυτεύματα. Εναλλακτικά, το εμφύτευμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στερέωση μιας επένθετης οδοντοστοιχίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τοποθετηθούν προσωρινά δόντια την ίδια ημέρα που τοποθετείται το εμφύτευμα, που συχνά αναφέρεται ως δόντια σε μια μέρα.

 

Πονάνε τα οδοντικά εμφυτεύματα; 

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία, η οποία μουδιάζει το στόμα για να αποτρέψει τον πόνο. Θα νιώσετε κάποια ενόχληση μόλις φύγει η δράση του αναισθητικού, το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει για μερικές ημέρες και μπορεί να παρατηρήσετε μώλωπες και πρήξιμο που μπορεί να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα. Αυτό είναι φυσιολογικό και οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη. Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας για συμβουλές.

 

Πόσο κοστίζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα; 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, ο κος Ευάγγελος Γαλίτης θα πραγματοποιήσει μια κλινική αξιολόγηση, ώστε να σας δώσει μια πλήρη ανάλυση του κόστους. Σχετικά με το κόστος των εμφυτευμάτων θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο θεραπείας το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες σχετικά με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και αυτό μπορεί να αφορά την εξαγωγή δοντιών, την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή άλλων αναπλαστικών τεχνικών. Όλα αυτά μπορούν να μεταβάλλουν το τελικό κόστος των εμφυτευμάτων κι έτσι λοιπόν αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει. Στη συνέχεια, θα σας δοθεί ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι θα πληρώσετε και γιατί.

 

Είμαι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος για εμφυτεύματα δοντιών;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να είναι κατάλληλα για ενήλικες όλων των ηλικιών, αλλά δεν συνιστώνται για άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς η γνάθος εξακολουθεί να μεγαλώνει.

 

Είναι πάντα δυνατή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων; 

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για οδοντικά εμφυτεύματα. Ωστόσο, οι πιθανότητες να απορρίψει το σώμα σας το εμφύτευμα είναι αυξημένες σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια ιατρική πάθηση όπως ο διαβήτης, η οποία δεν είναι υπό έλεγχο, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσουν το πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι το εμφύτευμά σας, όπως το κάπνισμα, ή η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Εάν καπνίζετε, ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλεύσει να το σταματήσετε, καθώς μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση και να επηρεάσει την υγεία των ούλων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν υποστηρικτική θεραπεία πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, όπως οστικό μόσχευμα ή ανύψωση ιγμορείων. Αυτό απαιτείται όταν δεν υπάρχει αρκετό οστό στη γνάθο για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα.

 

Μπορεί να βάλει κάποιος εμφυτεύματα όταν έχει πρόβλημα με τα ούλα του; 

Η υποχώρηση των ούλων μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας των ούλων. Η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού γύρω από τα δόντια σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τα δόντια σας να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου και ενδεχομένως να πέσουν. Οι περισσότερες ασθένειες των ούλων μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν. Η ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει τα εμφυτεύματα με τον ίδιο τρόπο, η οποία είναι γνωστή ως περιεμφυτευματική νόσος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ταχεία απώλεια οστού και είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σε όλες τις περιπτώσεις, οποιοσδήποτε βαθμός ουλίτιδας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να εκριζώνεται πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. 


Είμαι καπνιστής μπορώ να βάλω εμφυτεύματα;

Αν και το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα εμφυτεύματα, ωστόσο δεν θεωρείται απόλυτη αντένδειξη. Οι καπνιστές που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με εμφυτεύματα αλλά και γενικότερα επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να σταματήσουν το κάπνισμα, τονίζοντας ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές και να μειώσει το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων.


Είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα ασφαλή;

Η τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος είναι ασφαλής εάν τηρηθούν όλα τα σωστά πρωτόκολλα. Όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί περιλαμβάνουν μη ορθή τοποθέτηση εμφυτεύματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, όπως το να είναι το τελικό δόντι σε λάθος θέση. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα εμφυτεύματα αποτυγχάνουν να ενσωματωθούν με το οστό. Πιο σπάνιες επιπλοκές της χειρουργικής εμφύτευσης περιλαμβάνουν βλάβη στα νεύρα σας ή στα γύρω δόντια. Πάντα να κάνετε την έρευνά σας και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν αξιόπιστο, έμπειρο εμφυτευματολόγο. Στην Implants Athens προσφέρουμε θεραπεία εμφυτευμάτων, από εξειδικευμένους οδοντιάτρους οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην παροχή ποιοτικής φροντίδας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης εμφυτευμάτων, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας λύσουμε όλες τις απορίες και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

 

Πόσο κρατάνε τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τυπικά, πάνω από το 90% των οδοντικών εμφυτευμάτων διαρκούν 10 χρόνια ή και περισσότερο. Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες μετέπειτα φροντίδας, ώστε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες για ένα επιτυχημένο εμφύτευμα που διαρκεί.

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία για οδοντικά εμφυτεύματα; 

Η θεραπεία εμφυτευμάτων συνήθως διαρκεί από τρεις έως οκτώ μήνες, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος εάν χρειάζεστε πρώτα εξαγωγές ή οστικό μόσχευμα. Μετά την κλινική σας αξιολόγηση, ο κος Γαλίτης θα σας συμβουλεύσει, εάν χρειάζεστε υποστηρικτικές θεραπείες και θα σας δώσει μια σαφέστερη εκτίμηση του χρόνου που θα διαρκέσει η θεραπεία σας. Η Implants Athens προσφέρει επίσης θεραπεία Smile-in-a-Day, η οποία αντικαθιστά όλα τα κάτω ή τα άνω δόντια σας σε μια μέρα. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση τεσσάρων έως οχτώ εμφυτευμάτων στη γνάθο και την τοποθέτηση μιας προσωρινής γέφυρας. Μόλις τα εμφυτεύματα ενσωματωθούν στο οστό σας, η προσωρινή γέφυρα αντικαθίσταται με μια μόνιμη γέφυρα. Αυτή η διαδικασία εξαλείφει την ανάγκη για πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλες περιόδους επούλωσης.

 

Γιατί χρειάζομαι οστική ανάπλαση πριν την τοποθέτηση εμφυτεύματος;

Το εμφύτευμά σας θα τοποθετηθεί απευθείας στο οστό της γνάθου σας, επομένως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχετε αρκετό οστό για να στηριχτεί το εμφύτευμα, στην περιοχή τοποθέτησης. Εάν το οστό σας δεν είναι επαρκές τότε μπορούμε να σας συστήσουμε την κατάλληλη για εσάς αναπλαστική τεχνική, η οποία συνήθως περιλαμβάνει οστικό μόσχευμα και αρκετές φορές γίνεται ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με στόχο την μείωση των χειρουργικών επεμβάσεως και συνεπώς της ταλαιπωρίας για εσάς. Αν και μπορεί να ακούγεται επίφοβο, δεν είναι ασυνήθιστο και ο κος Γαλίτης θα είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα.

 

Μπορεί να αποτύχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα μπορεί να αποτύχουν εάν το οστό σας δεν ενσωματωθεί με αυτά. Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορεί να επηρεάσουν την ενσωμάτωση του εμφυτεύματός σας, καθώς και προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η ασθένεια των ούλων. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες μετέπειτα φροντίδας του οδοντιάτρου σας και να διατηρείτε το εμφύτευμα καθαρό. Το πρώτο σημάδι αποτυχίας ενός εμφυτεύματος είναι η πολύ ελαφριά κίνηση που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι η απώλεια των ούλων γύρω από το εμφύτευμα και ο έντονος πόνος ή οίδημα (αν και είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποια ενόχληση και φλεγμονή κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης). Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμά σας, ο κος Γαλίτης θα σας καθοδηγήσει στο πώς να μειώσετε τον κίνδυνο αποτυχίας του εμφυτεύματός σας.